Η DeepMind της Google προσπάθησε – και απέτυχε – να κερδίσει την αυτονομία της

Related

Οι Unboxholics στην εκπομπή Watch Next της COSMOTE TV

Λίγο μετά την πρεμιέρα της ταινίας τους «Μην Ανοίγεις την Πόρτα», οι Unboxholics φιλοξενούνται απόψε στις 20.00 (Παρασκευή 26/4, COSMOTE Cinema 1HD και Youtube κανάλι της COSMOTE TV) στην κινηματογραφική εκπομπή «Watch Next» της COSMOTE TV. Ο Σάκης και ο Αλέξανδρος Καρπάς μιλούν στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους, που είναι…

Underwonder: Η Ελλάδα μέσα από τα υποβρύχια σπήλαιά της

Με μία ξεχωριστή ειδική προβολή, παρουσία των συντελεστών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Απριλίου η επίσημη παρουσίαση του νέου ντοκιμαντέρ "UNDERWONDER”, σε παραγωγή της COSMOTE TV. Το "UNDERWONDER” είναι μία τετραμερής σειρά ντοκιμαντέρ, η οποία αποκαλύπτει υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας μέσα από τη σπηλαιοκατάδυση. Στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης, προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο της σειράς, το…

Εξάμηνο AI course για Marketers λανσάρει η Sherpa Society

Με εισηγητή τον Vincent Sider, AI Lead Course Director στο Chartered Institute of Marketing και ακαδημαϊκό υποστηρικτή το BCA College. H Sherpa Society, συνεχίζοντας να παρέχει στα στελέχη του Marketing αποτελεσματική εκπαίδευση που θα τους βοηθήσει να ξεχωρίσουν στην αγορά, δημιούργησε την “AI Academy for Marketers” σε συνεργασία με τον Vincent Sider, AI Trainer &…

Kaspersky: Απατεώνες στοχεύουν χρήστες του Telegram για να κλέψουν Toncoins

Οι απατεώνες προσπαθούν να κλέψουν Toncoins (TON) από χρήστες του Telegram σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας ένα εξαιρετικά αναβαθμιζόμενο σύστημα που περιλαμβάνει ενισχυτές κρυπτονομισμάτων και παραπομπές φίλων σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky. Το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2023. Η εμφάνισή του εν μέσω της αυξανόμενης δημοτικότητας του TON και του Telegram…

Η νέα σειρά 12 Pro Series 5G έκλεψε την λάμψη στο catwalk της Kathy Heyndels, στο Athens Fashion Week

Με αφορμή τo 34ου AXDW η realme ήταν χορηγός στο εντυπωσιακό show της Kathy Heyndels και του Μάριου Τόγκου,  που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών το Σάββατο  20 Απριλίου και ώρα 21:30, όπου παρουσιάστηκε η νέα συλλογή της Kathy Heyndels η οποία αναδεικνύει την κάθε γυναίκα. Συγκεκριμένα η συλλογή αυτή έχει εμπνευστεί από τα λουλούδια…

COSMOTE: Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες για το Πάσχα για όλους τους συνδρομητές της

Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες προσφέρει και φέτος το Πάσχα σε όλους τους συνδρομητές της η COSMOTE, για να μπορούν να σερφάρουν ξένοιαστα από το κινητό τους, να ψυχαγωγούνται και να μοιράζονται online αγαπημένες στιγμές με τους φίλους τους, όπου κι αν βρίσκονται. Η προσφορά διατίθεται έως και τις 7 Μαΐου, για όλους τους…

Ferrari και HP ανακοινώνουν την νέα τους ονομαστική συνεργασία

Η Ferrari και η HP ανακοίνωσαν μια ιστορική, πολυετή συνεργασία. Συνδέοντας δύο από τις πιο εμβληματικές εταιρείες στον κόσμο, η συνεργασία περιλαμβάνει μια κοινή δέσμευση για την προώθηση της βιώσιμης καινοτομίας και την επιτάχυνση της στοχευμένης τεχνολογίας στην ομάδα Scuderia Ferrari Formula 1, στην ομάδα Scuderia Ferrari Esports και στην Scuderia Ferrari Driver Academy. Επιπλέον,…

COSMOTE: απεριόριστα δεδομένα για 1 μήνα -η πιο φθηνή τιμή της αγοράς

Απεριόριστα δεδομένα (data) για 1 ολόκληρο μήνα δίνει η Cosmote με 11.90 ευρώ που αυτή τη στιγμή αποτελεί ίσως το φθηνότερο πακέτο και το μεγαλύτερο σε διάρκεια. Η προσφορά είναι διαθέσιμη για τους συνδρομητές COSMOTE: Οικιακού Συμβολαίου, Καρτοσυμβολαίου & Mobile Internet Συμβολαίου Εταιρικού Συμβολαίου & Business Cost Control COSMOTE Neo Cosmote: Απεριόριστα data για 7 ημέρες…

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data 7 μέρες για Πάσχα σε όλους τους συνδρομητές

Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες προσφέρει και φέτος το Πάσχα σε όλους τους συνδρομητές της η Cosmote, για να μπορούν να σερφάρουν από το κινητό τους, να ψυχαγωγούνται και να μοιράζονται online αγαπημένες στιγμές με τους φίλους τους, όπου κι αν βρίσκονται.Η προσφορά διατίθεται έως και τις 7 Μαΐου, για όλους τους οικιακούς και…

COSMOTE: Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες για το Πάσχα για όλους τους συνδρομητές της

Στο μεγαλύτερο δίκτυο κινητής στη χώρα με κορυφαίες ταχύτητες

COSMOTE: Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες για το Πάσχα για όλους τους συνδρομητές της

Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες προσφέρει και φέτος το Πάσχα σε όλους τους συνδρομητές της η COSMOTE, για να μπορούν να σερφάρουν ξένοιαστα από το κινητό τους, να ψυχαγωγούνται και να μοιράζονται online αγαπημένες στιγμές με τους φίλους τους, όπου κι αν βρίσκονται. Η προσφορά διατίθεται έως και τις 7 Μαΐου, για όλους τους…

Η.Π.Α.: Οι πωλήσεις iPhone επιβραδύνονται, ενώ το Android κερδίζει συνεχώς έδαφος!

Ως γνωστόν εδώ και αρκετά χρόνια, iOS και Android δίνουν μια μάχη μέχρι τελικής πτώσεως. Ενώ η Apple ανανεώνει σε ετήσια βάση τη σειρά iPhone, κατασκευαστές όπως η Samsung, η Xiaomi και η Oppo δίνουν μεγάλη μάχη για να εξασφαλίσουν όλο και πιο αυξημένο μερίδιο αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση ένα νέο report, το…

OnePlus 8 και 8 Pro: Φτάνουν στο… τέλος της διαδρομής, καθώς μόλις έλαβαν το τελευταίο τους OS update!

Δύο smartphones της OnePlus που παρουσουάστηκαν τ0 2020, έλαβαν πρόσφατα την ενημέρωση OxygenOS 13 και μάλλον όπως όλα δείχνουν αυτό ήταν και το τελευταίο τους update.  Φυσικά μιλάμε για τα OnePlus 8 και OnePlus 8 Pro που έχουν φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής τους αφού εκτελούσαν την πιο πρόσφατη έκδοση OxygenOS 13.1.0.587. Αυτό δείχνει…

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη προβολή της νέας σειράς ντοκιμαντέρ UNDERWONDER της COSMOTE TV

Με μία ξεχωριστή ειδική προβολή, παρουσία των συντελεστών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Απριλίου η επίσημη παρουσίαση του νέου ντοκιμαντέρ "UNDERWONDER”, σε παραγωγή της COSMOTE TV. Το "UNDERWONDER” είναι μία τετραμερής σειρά ντοκιμαντέρ, η οποία αποκαλύπτει υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας μέσα από τη σπηλαιοκατάδυση. Στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης, προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο της σειράς, το…

inin.gr | Cosmote: Ξεπερνάει τους πάντες δίνοντας απεριόριστα data για 1 μήνα

You don't have permission to access /cosmote-xepernaei-tous-pantes-dinontas-aperiorista-data-gia-1-mina/ on this server.

Share

Τα ανώτατα στελέχη της DeepMind, μονάδας Τεχνητής Νοημοσύνης της Google, βρίσκονταν σε χρόνιες διαπραγματεύσεις με την μητρική εταιρεία για παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας, αναζητώντας μία ανεξάρτητη νομική δομή για την ευαίσθητη έρευνα την οποία πραγματοποιούν.

Η DeepMind ανακοίνωσε στο προσωπικό της τον περασμένο μήνα ότι η Google σταμάτησε τις συγκεκριμένες συζητήσεις, σύμφωνα με αναφορές ατόμων που γνωρίζουν το θέμα. Το τέλος των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων, οι οποίες δεν είχαν δημοσιοποιηθεί προηγουμένως, είναι το τελευταίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Google και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες προσπαθούν να ενδυναμώσουν τον έλεγχο σε μελέτες και εξελίξεις που αφορούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Νωρίτερα, αυτό το μήνα, η Google είχε αποκαλύψει τα σχέδιά της για διπλασιασμό του μεγέθους της ομάδας που μελετά την Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης ώστε να παγιωθεί η συγκεκριμένη έρευνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, έχει αποκαλέσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία «κλειδί» για το μέλλον της εταιρείας και η μητρική Alphabet έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η τεχνολογία αυτή, που πραγματεύεται πεδία κάποτε αποκλειστικότητα του ανθρώπινου είδους, κάνοντας τη ζωή πιο αποτελεσματική σε σπίτι και δουλειά, έχει εγείρει σύνθετα ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη της επίδρασης των αλγορίθμων σε μία ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής.

Η προσέγγιση της Alphabet στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης παρακολουθείται στενά ακριβώς γιατί η εταιρεία κολοσσός του Διαδικτύου θεωρείται ένας ηγέτης του συγκεκριμένου τομέα ειδικά λόγω της εκτεταμένης χρηματοδότησης της έρευνας και ανάπτυξης νέων προηγμένων εφαρμογών. Το νέο πεδίο δραστηριότητας έχει αποδειχθεί μία πρόκληση για την διοίκηση της Alphabet κατά καιρούς καθώς η εταιρεία έχει χωριστεί λόγω αντιπαραθέσεων που εμπλέκουν κορυφαίους ερευνητές και διοικητικά στελέχη. Επίσης, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει τραβήξει την προσοχή κυβερνήσεων και οργανισμών, όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει υποσχεθεί ότι θα επιβάλει σχετικές ρυθμίσεις.

Με έτος ίδρυσης το 2010 και εξαγορά από την Google το 2014, η DeepMind ειδικεύεται στη δημιουργία αναβαθμισμένων συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης που μιμούνται τον τρόπο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί, μία μέθοδος ευρύτερα γνωστή ως «βαθιά μάθηση». Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα προηγμένο επίπεδο Τεχνητής Νοημοσύνης που θα μπορεί να εκτελεί μία ευρεία γκάμα γνωστικών αποστολών, όπως θα έκανε και ένας άνθρωπος. «Με καθοδήγηση από την ασφάλεια και την ηθική, αυτή η εφεύρεση θα μπορούσε να βοηθήσει την κοινωνία να βρει απαντήσεις για ορισμένες από τις πλέον πιεστικές και θεμελιώδεις επιστημονικές προκλήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της DeepMind.

Οι ιδρυτές της DeepMind είχαν αναζητήσει, μεταξύ άλλων ιδεών, μία νομική δομή που χρησιμοποιείται από μη κερδοσκοπικές ομάδες, θεωρώντας ότι η ισχυρή Τεχνητή Νοημοσύνη την οποία μελετούσαν δεν θα έπρεπε να ελέγχεται από μία και μόνη εταιρική οντότητα, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση αυτών των σχεδιασμών.

Σε μία τηλεδιάσκεψη με στελέχη της DeepMind, τον περασμένο μήνα, ο εκ των συνιδρυτών της, Demis Hassabis, ανέφερε ότι η προσπάθεια της εταιρείας να διαπραγματευτεί μία περισσότερο αυτόνομη εταιρική δομή έχει τελειώσει, σύμφωνα με γνώστες του θέματος. Είπε επίσης ότι η έρευνα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και οι εφαρμογές που αναπτύχθηκαν θα ελεγχθούν από ένα «συμβούλιο ηθικής» στελεχωμένο κυρίως από ανώτερα διοικητικά στελέχη της Google.

Η Google έχει ανακοινώσει ότι ο συνιδρυτής της DeepMind, Mustafa Suleyman, ο οποίος μετακινήθηκε στην Google την περασμένη χρονιά, θα κατέχει μία θέση στο συγκεκριμένο εποπτικό συμβούλιο. Η DeepMind από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι η δική της διευθύνων σύμβουλος, Lila Ibrahim, θα συμμετέχει στο συμβούλιο, το οποίο θα ελέγχει νέα projects και προϊόντα της εταιρείας.

Οι επικεφαλής της DeepMind έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με διοικητικά στελέχη της μητρικής, ώστε να εξασφαλίσουν περισσότερη αυτονομία, ήδη από το 2015, ενώ η νομική ομάδα της εταιρείας προετοιμαζόταν για μία νέα δομή πριν η πανδημία κάνει την εμφάνισή της την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με άτομα που έχουν επαφή με το ζήτημα. Μάλιστα, η ιδρυτική ομάδα προσέλαβε εξωτερικούς δικηγόρους να βοηθήσουν στην υπόθεση, ενώ το προσωπικό συνέταξε κανόνες δεοντολογίας για να καθοδηγήσει τον διαχωρισμό της εταιρείας και να αποτρέψει τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης της σε αυτόνομα όπλα ή επιτήρηση. Η ηγεσία της DeepMind κάποια στιγμή πρότεινε στην Google και μερική εταιρική επανεκκίνηση, αναφέρουν διάφορες πηγές.

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τους σχεδιασμούς της DeepMind, η προτεινόμενη δομή δεν είχε οικονομικό νόημα για την Alphabet, δεδομένης της συνολικής επένδυσής της στη μονάδα και της προθυμίας της να χρηματοδοτήσει την DeepMind.

Η Google είχε εξαγοράσει την start up με έδρα το Λονδίνο έναντι του ποσού των 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Η DeepMind απαρτίζεται από περίπου 1.000 στελέχη, οι περισσότεροι εκ των οποίων ερευνητές και μηχανικοί. Το 2019, η DeepMind είχε απώλειες προ φόρων που ανήλθαν στα 477 εκατομμύρια στερλίνες, δηλαδή ένα ποσό περίπου στα 660 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που κατατέθηκαν στο βρετανικό μητρώο επιχειρήσεων (U.K. Companies House).

Η Google φυσικά αντιμετώπισε το ζήτημα της εποπτείας του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το 2019, η Google λανσάρισε ένα υψηλού προφίλ ανεξάρτητο συμβούλιο για να καθοδηγεί τις εργασίες Τεχνητής Νοημοσύνης. Μία εβδομάδα αργότερα, διέλυσε το εν λόγω συμβούλιο μετά τις διαμαρτυρίες που προέκυψαν. Περίπου την ίδια περίοδο, η Google διέλυσε άλλη μία επιτροπή ανεξάρτητων ελεγκτών που επέβλεπε τις εργασίες της DeepMind στον τομέα της Υγείας.

Η αντιπρόεδρος της Google, Marian Croak, υπεύθυνη για θέματα μηχανικής, νωρίτερα μέσα στον μήνα αποκάλυψε τα σχέδια υποβοήθησης της εργασίας στον τομέα της Ηθικής στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Croak αποκάλυψε στο Future of Everything Festival της Wall Street Journal ότι η εταιρεία έχει ξοδέψει «πολλά, πολλά, πολλά χρόνια βαθιάς έρευνας γύρω από την υπεύθυνη Τεχνητή Νοημοσύνη». Τόνισε μάλιστα ότι η προσπάθεια ήταν επικεντρωμένη, αλλά «κάπως… διευρυμένη επίσης».

Μιλώντας γενικά, και όχι για την DeepMind, η Marian Croak είπε ότι σκεφτόταν «εάν μπορούσαμε να φέρουμε τις ομάδες εργασίας μαζί και να έχουμε έναν ισχυρότερο πυρήνα δεξιοτήτων… θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο».

Ο τομέας υπολογιστικού νέφους της Google χρησιμοποιεί τεχνολογίες της DeepMind, αλλά πολλές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μονάδας δεν έχουν καταστεί εμπορικά διαθέσιμες. Το 2016, ένας υπολογιστής της DeepMind μπήκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όταν κατάφερε να κερδίσει τον άνθρωπο πρωταθλητή στο Go, ένα κινεζικό επιτραπέζιο παιχνίδι με αρκετές ομοιότητες με το σκάκι αλλά με πολύ περισσότερες ελεύθερες κινήσεις.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο